Zeytinoğlu: Üretici Maliyetlerindeki Düşüş Sanayici İçin Olumlu
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Zeytinoğlu, üretici fiyatlarındaki aylık düşüşün sanayi açısından olumlu olduğunu ancak yıllık artışların maliyet kaynaklı enflasyonu tetikleyebileceğini söyledi.
“ÜFE’deki gerileme sanayiciye nefes aldırır”
Zeytinoğlu, “Ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,55 artarken, yıllık enflasyon %32,87 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise aylık bazda %1,63, yıllık bazda %27 oranında arttı. Üretici fiyatlarında aylık bazda son iki aydır süren artış eğiliminin düşüşe geçtiğini görüyoruz. Bu, sanayiciler için üretim maliyetleri açısından olumlu. Fakat yıllık bazda üretici fiyatlarında son üç aydır görülen artışlar, maliyet kaynaklı enflasyonu yükseltebilir” dedi.
“Gıda ve konut fiyatları başı çekti”
TÜFE’de en yüksek artışların gıda, konut ve ulaştırma kalemlerinde gerçekleştiğini belirten Zeytinoğlu, “Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 8,44, ulaştırmada yüzde 4,34, konutta ise yüzde 7,75 artış yaşandı. En yüksek aylık artış gıda grubunda olurken, onu konut izledi” ifadelerini kullandı.
“Ara ve sermaye mallarında yükseliş sürüyor”
Ana sanayi gruplarındaki fiyat hareketlerine de değinen Zeytinoğlu, “Aylık değişim ara mallarında %1,57, sermaye mallarında %1,18 oldu. Yıllık bazda ise ara mallarında %22,33, sermaye mallarında %27,27 oranında artış gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.Zeytinoğlu, sanayicinin önümüzdeki dönemde de maliyet baskısını azaltacak yapısal adımların önemine dikkat çekerek açıklamasını tamamladı.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar





