Kocaeli Haberleri Kocaeli Son Dakika

Kocaeli'nin Nabzını Tutan Site Kocaeliparaf.com'a Hoşgeldiniz. Kocaeli'in Güçlü Sesi, Kocaeli Haber, Kocaeli Haberleri, Kocaeli Yerel Haberleri

Kocaeli Paraf Haber Sitesi

Kemalpaşa Mh. Cumhuriyet Cd. Petan İşhanı Kat: 5 No:30 İzmit, Kocaeli
sennuruzan@gmail.com

Yapay Zekâ Çağında İnsan Olmak

İnsanlık tarih boyunca ateşi buldu, tekerleği icat etti, sanayi devrimini yaşadı, Ay’a ayak bastı. Şimdi ise yeni bir eşiğin önünde duruyoruz: Yapay zekâ çağı. Artık bilgiye ulaşmak için saatlerce araştırma yapmamıza gerek yok.

Gökben Dinler

Köşe Yazarı


Yapay Zekâ Çağında İnsan Olmak

İnsanlık tarih boyunca ateşi buldu, tekerleği icat etti, sanayi devrimini yaşadı, Ay’a ayak bastı. Şimdi ise yeni bir eşiğin önünde duruyoruz: Yapay zekâ çağı.

Artık bilgiye ulaşmak için saatlerce araştırma yapmamıza gerek yok. Bir soru soruyoruz, saniyeler içinde cevap geliyor. Bir fikir veriyoruz, görseller üretiliyor. Teknoloji hiç olmadığı kadar hızlı ilerliyor. Fakat tam da bu noktada kendimize şu soruyu sormamız gerekiyor: İlerleyen gerçekten teknoloji mi, yoksa insan da onunla birlikte ilerliyor mu?

Sokrates, “Sorgulanmamış bir hayat yaşamaya değmez.” der. Bugün bu söz belki de her zamankinden daha anlamlı. Çünkü yapay zekâ bize cevaplar sunuyor; ama hangi soruları sormamız gerektiğine yine biz karar veriyoruz. Düşünmek, sorgulamak ve etik seçimler yapmak hâlâ insanın sorumluluğu.

Yapay zekâ bir senfoniyi analiz edebilir ama onu besteleyen duyguyu hissedemez. Bir şiirin anlamını açıklayabilir ama şairin içindeki özlemi yaşayamaz. Bir hastalığın belirtilerini sıralayabilir ama hastasının elini tutup “Yanındayım.” diyemez. Çünkü insanı insan yapan yalnızca zekâ değildir; vicdanı, merhameti, sezgileri ve kurduğu anlamdır.

Belki de geleceğin en büyük rekabeti insan ile makine arasında olmayacak. Asıl mücadele, kendi insanlığımızı koruyabilmek olacak. Hızın içinde sabrı, bilginin içinde hikmeti, teknolojinin içinde vicdanı kaybetmeden yaşayabilmek…

Yapay zekâ bize daha akıllı olmayı öğretebilir. Ama daha iyi bir insan olmayı öğretmesi mümkün değil. O görev hâlâ ailelerin, öğretmenlerin, sanatın, kültürün ve en önemlisi kendi seçimlerimizin omuzlarında.

Belki de geleceğin en değerli insanı, yapay zekâyı en iyi kullanan değil; onu kullanırken insan kalmayı başarandır. Çünkü teknolojinin gelişimi kaçınılmazdır. Asıl soru, bu gelişimin sonunda nasıl bir dünya bırakacağımız değil, nasıl insanlar olarak kalacağımızdır

Bu Haberi Beğendin Mi?
38 kişiden 38 kişi beğendi

Sen de yorumunu yaz!

E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *