TMMOB İKK’de Görev Değişimi


MMOB İKK Sekreterliği görevini 2 yıldır üstlenen Murat Kürekci, görevi MMO Şube Başkanı Mehmet Ali Elma’ya devretti.
TMMOB Kocaeli Geçmiş Dönem İKK Sekreteri Murat Kürekci, görevini İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma’ya devretti. Mimarlar Odası Taş Binada gerçekleştirilen törene yönetim kurulu da katıldı. TMMOB Kocaeli İKK Sekreteryası bu dönemde de (2 yıl) Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarafından yürütülecek. Devir sonrası İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma ve geçmiş Dönem Sekreteri Murat Kürekci ortka bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
‘HAYAT PAHALILIĞI, İŞSİZLİK…’
TMMOB’nin 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ankara’da yaptığı 47. Genel Kurulu’nda kararlaştırdığı Sonuç Bildirgesinde özetle mevcut dünya durumu, halkçı, kamucu/toplumcu, sömürüsüz, savaşsız, barışçıl seçeneği halkların önüne koymaktadır. Ülkemiz ekonomiden siyasete, dış politikadan hukuka, çevreden sağlığa kadar her alanda yaşanan büyük bir kriz içerisindedir. Yargıdan bürokrasiye, güvenliğe kadar devlet işleyişinin her aşaması iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden dizayn edilmektedir. Hayat pahalılığı, işsizlik, yokluk ve yoksulluk bütün toplum kesimlerinin yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Artan kiralar, kontrol altına alınamayan fiyatlar, temel tüketim maddelerinde yaşanan kıtlık, düşen alım gücü, açlık sınırının altına düşen ücretler nedeniyle toplumun farklı kesimleri tepkilerini ortaya koymuştur.
‘YANDAŞLAR SERVETİNE SERVET KATTI’
Üniversite öğrencilerinden sağlık çalışanlarına, kamu emekçilerinden işçilere, esnaftan çiftçilere ve emeklilere kadar pek çok kesim ‘geçinemiyoruz’ diyerek öfkelerini sokaklara taşımıştır. Milyonlarca kişi geçimini sağlayabilmek için borç batağına sürüklenerek adeta bankalar için çalışır hale gelmiştir. İktidar sahipleri, kendilerini ve çevrelerini zenginleştirmek için ülkemizin bütün zenginliklerini tüketmektedirler. Özelleştirmeler, devlet ihaleleri ve ödeme garantili projeler eliyle bir avuç iktidar yandaşının servetine servet katmıştır. Enerjiden tarıma, madenlerden sanayiye kadar her alanda paha biçilmez tesislerimiz halkın elinden birer birer koparılmıştır. Yaşanan bu kriz mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatlarını da olumsuz etkilemiştir.
‘EKONOMİK KOŞULLAR GERİLEDİ’
Yeni mezun ve işsiz meslektaşlarımız olmak üzere, kamuda ve özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini yapan meslektaşlarımız giderek artan zorluklarla baş etmeye çalışmaktadır. Kamuda çeşitli statülerde çalışan meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal koşulları gerilemiş durumdadır. Sistematik biçimde daraltılan iş alanlarımız nedeniyle yıllardır kamuda mühendis, mimar ve şehir plancısı ataması yapılmamaktadır. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşulları ise kriz derinleştikçe daha da zorlaşmaktadır. İşsizlik tehlikesi, düşük ücretler ve güvencesiz çalışma ücretli çalışan meslektaşlarımızın ortak kaderi haline gelmiştir. Emekli meslektaşlarımızın emeklilik statüsü, esnek kuralsız güvencesiz hale getirilmiştir.
‘EMEKLİ OLMAK GÜÇ VE GEÇ HALE GELDİ’
Devlet destekli ekonomik güvencesi sağlık ve sosyal hakları olan, sosyal risklere karşı koruyan emeklilik modeli değiştirilerek yerine bütün bu hakları yok sayan yaşlılıkta güvence olmayan bireysel emeklilik modeli ikame edilmiştir. Emekli olmak geç ve güç hale getirilmiştir. TMMOB sosyal güvenlik sistemi ve emeklilerimizin sorunlarının tespiti çözümü için gerekli çalışmalara devam edecektir. Birçok genç meslektaşımız, mesleki, ekonomik ve sosyal tatminsizlik nedeniyle geleceğini yurt dışında aramaktadır. Yaşadığımız sorunlar, ülkemizde emeğiyle geçinen tüm kesimlerin yaşadığı sorunların bir parçasıdır. Bu sorunların sebebi mevcut siyasi iktidar ve onun 20 yıldır uyguladığı ekonomik-sosyal politikalardır. Bu siyasi anlayışın meslektaşlarımızın ve ülkemizin yaşadığı sorunlara çözüm bulması mümkün değildir.
‘TARIMSAL PLANLAMA GÜNDEME ALINMALI’
Eğitim, ülkemizin geleceğinin şekillendirilmesinde en önemli konudur. Sosyal devlet anlayışının gerilemesi, eğitimin ticarileştirilmesi, niteliksizleştirilmesi, cemaatlerin ve gericiliğin eğitime müdahaleleri ülkemizin geleceğini tehdit etmektedir. Doğa ile uyumsuz ve plansız kentleşme, sanayi, enerji vb. politikalar sonucu yok edilen doğal yaşam alanları ve bozulan ekosistemler sağlık sorunları, gıda krizi gibi sorunların doğmasına neden olmuştur. Tarım sektörümüz yıllardır uygulanan yanlış ve özelleştirmeci tarım politikaları nedeniyle çöküş içindedir. Yaşanan krizden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığına dayalı neoliberal ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları, gündelik politikalar yerine tarımda planlı kalkınmayı, gıda egemenliğini ve güvenliğini hedefleyen anlayış bir an önce benimsenmeli, tarım sektörüne yönelik yapısal sorunları gideren tarımsal planlamalar acil olarak gündeme alınmalıdır.
‘SAHTE BİR OYUNA DÖNÜŞTÜ’
Ormanlarımız, madenlerimiz, denizlerimiz, derelerimiz, limanlarımız, mera ve tarım alanlarımız, tarihi mekânlarımız yandaş şirketlere ve uluslararası tekellere peşkeş çekilmektedir. Yapılması halinde İstanbul, Trakya, Karadeniz ve Marmara Denizi’ne yönelik tahribatı felaket düzeyinde olacak olan Kanal İstanbul projesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Birliğimiz ve odalarımız tarafından açılan davaların seyri, hukuk sürecinin iktidarın güdümünde sahte bir oyuna dönüştüğünü göstermeye yetmektedir. HES’ler, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir. Yanlış su yönetimi ve HES politikaları sonlandırılmalıdır. Dere yatakları acilen bilim ve tekniğin kurallarına uygun olarak rehabilite edilmeli, bu alanlar üzerindeki mevcut yapılar kaldırılmalı, tekrar yapılaşmaya açılmaması için anayasal korumaya alınmalıdır.
‘DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ’
Yeni dönemde; Kocaeli 4. Kent Sempozyumu’nun düzenlenmesi, Kocaeli‘nin sorunlarına (ulaşım, çevre, sanayileşme vs.) dair alınmış olan İKK Kararlarının gerçekleştirilmesi, ilçe bazlı çevre sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerine dair raporlar hazırlanması ve paylaşılması, İKK katılımcı birimlerinin artırılması ve İKK’nın kurumsallaştırılması, mesleklerimize ve meslektaşlarımıza dair iş, ücret, haklar ve mesleki gelişimlere yönelik programatik çalışmalar, kentle ve ilgili diğer kurumlarla ilişkilerin geliştirilmesi gibi çalışmalar, hedeflerimiz arasında yer alacaktır. Yüreği emekten ve halktan yana atan tüm demokratik güçlerle dayanışma içindeyiz. Emeğin, barışın, özgürlüklerin, çağdaş değerlerin, bilimin ve hakça bölüşümün egemen olduğu bir ülke için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Sanayileşen, üreten ve demokratikleşen bir Türkiye mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz!
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar