Riskli Gebeler Yakın Takipte
İlimizde yıllardır yapılan riskli gebelik toplantıları sürüyor. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, riskli gebeleri yakın takibe alarak anne ve bebek ölümlerini en aza ind…

İlimizde yıllardır yapılan riskli gebelik toplantıları sürüyor. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, riskli gebeleri yakın takibe alarak anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek için çalıştıklarını belirtti
Ülkemizde yılda 1 Milyon 780 Bin gebelik meydana gelmekte, bunların 1 Milyon 378 bini canlı doğum olarak sonlanmaktadır. Her 100 Bin canlı doğuma karşılık bir yılda yaklaşık 400 anne gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu tür olayların karşısına geçmek için yıllardır ilimiz dahil birçok ilde uygulamaya konan riskli gebelik toplantıları son sürat devam ediyor.
GEBEYLE YAKIN TEMAS
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, ilimizde yıllardır yapılan riskli gebe toplantılar hakkında bilgi vererek “Her hafta pazartesi günleri riskli gebeleri ilçe sağlık müdürlüklerine yolluyoruz. İlçe sağlık müdürlükleri riskli gebeleri değerlendirip liste haline getiriyor. Akabinde bu gebeler yakın takibe alınıyor. Aile hekimlerine yazı yazılıyor. Herhangi bir hastalığı, şekeri, tansiyonu olup olmadığına bakılıyor. İhtiyaç duyulduğu zaman ikinci, üçüncü basamak hastaneye yönlendirme yapılıyor. Gebenin randevusu ayarlanıyor. Üniversite ile iş birliği içinde çalışılıyor” dedi.
RİSKLERİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Op. Dr. Şenol Ergüney, “Kadın doğum birimi, Derince eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesi ile görüşüp en üst düzey uzmanlar tarafından değerlendirme sağlanıyor. Ekonomik durumu kötü olan gebeler varsa kaymakamlıktan destek sağlanıyor. Mesai dışında da gerekli bağlantılar kurulup hastayı yönlendiriyoruz. Bu toplantıları uzun yıllardır yapıyoruz. Bu uygulama ile anne ve bebeğin hayatına mal olacak risklerin önüne geçiliyor” diye konuştu.
EN ÜST DÜZEYDE TAKİP
İlçe sağlık müdürlüklerinin İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Birimi ile sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Op. Dr. Şenol Ergüney, “Bu birimin aşamadığı sorunları olursa gebeler, il sağlık müdürlüğündeki başkan ve başkan yardımcılarına yönlendiriliyor. Bu değerlendirmelerin hepsi İl Sağlık Müdürlüğümüze bilgi olarak aktarılıyor. Bizler de ilçe sağlık müdürlüklerimize gerekli çözüm önerileri sunuyoruz ve riskli gebelerin en üst düzeyde takibini yapıyoruz” dedi.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar