Lastik-iş Sendikası Zam Talebini Açıkladı
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı, yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı, yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Sarı, üretim işçileri için yüzde 40, destek işçileri için ise yüzde 53 oranında ücret artışı talep ettiklerini açıkladı. Sosyal haklar için ise ortalama yüzde 80 zam istendi.
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı, Brisa, Goodyear, Prometeon ve Pirelli’yi kapsayan yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesinde Tryp by Wyndham Otel’de basın toplantısı düzenledi. Sarı, sendikanın zam taslağını ve ekonomik değerlendirmelerini detaylarıyla anlattı.

“ASGARİ ÜCRET GERİLETİCİ BİR TABLO ORTAYA KOYDU”
Ekonomik göstergeleri eleştiren Sarı, asgari ücret artışının çalışanları korumaktan uzak olduğunu belirterek şunları söyledi:“Asgari ücret yüzde 27 artırıldı. Bu artış, geriletici bir tabloyu ortaya koydu. TÜİK 2026 yılı enflasyonunu yüzde 16 olarak açıkladı. Orta Vadeli Plan’da ise ücret artışları enflasyon oranına sabitlenmek isteniyor. Bu, emeğin payını küçülten bir yaklaşımdır.”Sarı, sürecin hazırlanmasında emeği geçen sendika yöneticilerine ve işçilere teşekkür etti.
“ASGARİ ÜCRET 70 BİN TL OLMALI”
Vergi sistemi ve gelir adaletsizliğine de dikkat çeken Sarı, 2026 yılı için asgari ücretin olması gereken seviyenin çok altında kaldığını vurguladı:“2026 yılında asgari ücret 70 bin TL olmalıdır. Bu rakam bile olması gerekenin ancak yarısıdır. Vergi dilimleri adaletsiz bir şekilde belirleniyor. Eğer gerçek bir vergilendirme yapılsaydı, emekçinin kazancı cebinde kalırdı. Bu haksız vergi sistemine karşı net bir duruşumuz var.”

ÜRETİME YÜZDE 40, DESTEĞE YÜZDE 53 ZAM TALEBİ
Zam taslağının detaylarını paylaşan Sarı, üretim ve destek işçileri için öngörülen rakamları şöyle açıkladı:
Üretim işçisi:
Mevcut maaş 107 bin 338 TL.
Yüzde 40’a varan zam talebinin kabul edilmesi halinde maaş 42 bin 935 TL artışla 150 bin 274 TL’ye yükselecek.
Destek işçisi:
Mevcut maaş 68 bin 912 TL.
Yüzde 53 zam talebiyle maaş 105 bin 591 TL’ye çıkacak.

SOSYAL HAKLARA YÜZDE 80 ZAM
Sarı, yalnızca ücretlerin değil sosyal hakların da iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, sosyal yardımlar ve yan haklar için ortalama yüzde 80 oranında artış talep ettiklerini ifade etti.

“MASAYA BU TALEPLERLE OTURACAĞIZ”
Lastik-İş Sendikası’nın TİS sürecine güçlü ve net taleplerle gireceğini belirten Sarı, emekçilerin alım gücünü koruyacak bir sözleşme hedeflediklerini söyledi.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar



