Vali Yavuz Kandıra Yolu İçin Talimat Verdi Hemen Bitmeli
İl koordinasyon toplantısında Vali Yavuz, çok fazla yoğunluk oluşturan Kandıra yolunun ivedilikle bitirilmesi için talimat verdi Vali Seddar Yavuz başkanlığında ilk kez topla…


İl koordinasyon toplantısında Vali Yavuz, çok fazla yoğunluk oluşturan Kandıra yolunun ivedilikle bitirilmesi için talimat verdi
Vali Seddar Yavuz başkanlığında ilk kez toplanan 2020 yılı il koordinasyon kurulu toplantısı, Akçakoca Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya belediye başkanları, ilçe kaymakamları, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, sendika temsilcileri, Vali Yavuz, ilimizde ilk ayda 56 projeye 620 Milyon TL harcandığını ifade etti.
6 AYDA 56 PROJE
Vali Seddar Yavuz, toplantı öncesi ildeki yatırımlar hakkında bilgi vererek “Yatırımcı kurum ve kuruluşlarımız tarafından İl Yatırım Takip Sistemine (İLYAS) girilen verilere göre ilimizde 2020 yılında kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler tarafından toplam 440 proje uygulanmaktadır. Haziran sonu itibarıyla biten proje sayısı 56, devam eden proje sayısı 290, ihale aşamasında bulunan proje sayısı 41, henüz başlanamayan proje sayısı ise 53’tür. 2020 yılı yatırımlarının proje tutarı toplamı 15 Milyar 180 Milyon TL’dir. 2020 yılı ödenek toplamı ise 2 Milyar 298 Milyon TL’dir” dedi.
‘ULAŞIM İLK SIRADA’
Sözlerini sürdüren Vali Yavuz, “İlk altı aylık dönem sonuna kadar bu ödenekten yapılan harcama toplamı 620 Milyon TL’dir. Yılın ilk altı ayında yılı ödeneğine göre nakdi gerçekleşme oranı yüzde 26,9’dur. Toplam ödeneğin yüzde 52,1’i Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına, yüzde 47,9’u Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine aittir. 2020 yılı yatırım ödeneklerinin sektörlere göre dağılımına baktığımızda, yüzde 41’lik oranla ulaştırma sektörü birinci sırada, yüzde 28’lik oranla Diğer Kamu Hizmetleri (DKH) sektörü ikinci sırada, yüzde 19’luk oranla eğitim sektörü üçüncü sırada gelmektedir. Ödeneğin yüzde 12’si ise diğer sektörlere ayrılmıştır” dedi.
‘DERİNCE’DE RİSK KALMAYACAK’
Vali Yavuz’un ardından ilimizdeki su ve kanalizasyon işleriyle ilgili söz alan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İlimizde 10 Bin 501 km içme suyu 5 Bin 803 kanalizasyon, 656 km yağmur suyu hatlarını işletmekteyiz. 13 tane içme 23 tane atık su işletme tesisi bulunmaktadır. 2020 yılı içinde tamamladığımız işlere gelince Gebze’deki CTP (20 kilometre) borularının patlamıştı. Şu ana kadar arızaların 4,5 kilometresini devre dışı bıraktık. 2020 yılı içinde Karamürsel’de 5 depo yaptık. 6 Bin 139 metre de içme suyu imalatı gerçekleştirdik. Derince’de yarım kalan bir ihale vardı. Rehabilitasyon ve bakım işleri 3 depo, iletim hattının kesik kalan kısımlarını tamamladık. Yani Derince’de taşkın riskiyle karşılaşmayacağız” dedi.
ALTYAPILAR SON SÜRAT
İl genelinde kanalizasyon hattıyla beraber 48 adet foseptik yapıp hizmete aldıklarını ifade eden Sağlık, “Kartepe’nin idari bina konusunda sıkıntısı vardı. Sanayinin içinde olan binayı merkezi bir alana aldık. Darıca 2 yıl önce bir sel baskınına uğramıştı. Burada 11 km içme suyu, 26,6 km kanalizasyon, 19 km de yağmur suyu hattı yapacağız. 15 Bin metreküp içme suyu deposu yapacağız. Körfez Fatih ve Güney Mahallelerine pandemi nedeniyle girmemiştik. Bu mahallelere 37,3 km içme suyu, 31 km kanalizasyon, 8 km yağmur suyu hattı yapacağız ve bölgedeki alt yapı problemi bitmiş olacak” dedi.
SAĞLIK: AĞUSTOS’TA ALEMDAR’I YAPACAĞIZ
İzmit ve Kandıra köylerinde de işlerimiz var. Nebihocalar’da depo ve iletim hatlarını bitirdi. 9,7 km içme suyu hattı yaptık. Kısalar’daki çalışmaları eylüle kadar bitireceğiz. Sarıahmetler bölgesinde 5,2 km’lik içme suyu hattını bitirdik. İzmit Zincirlikuyu ve Bağdat Caddesi’nde içme suyu ve kanalizasyon hattını bitirdik. 4,5 Ağustos gibi de Alemdar Caddesi’ndeki içme, kanalizasyon ve yağmur suyu hattını bitireceğiz” ifadelerini kullandı.
‘16 YILDA 2,5 MİLYAR TL YATIRIM’
Sözlerini sürdüren Ali Sağlık, “Sıkıntılı bölgelerimizden biri de Derince. Yaklaşık 145 km içme,111 kanalizasyon 12 km yağmur suyu hattı yapacağız. Bu bize 168 Milyon TL’ye mal olacak. 2 yıl sürecek. 2004’ten 2020 yılına kadar içme suyu hattının yüzde 56’sını, kanalizasyon hattının yüzde 66’sını, yağmur suyu hattının yüzde 87’sini biz yaptık. 88 km dere ıslahı gerçekleştirdik. 16 yılda 2,5 Milyar TL’lik de yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.
2050’DE 287 METREKÜP SUYA İHTİYACIMIZ OLACAK
DSİ 1. Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, “Şuanda ilimizin içme suyu ihtiyacı 164 Milyon metreküp. 2050 yılında su ihtiyacımız 287 Milyon metreküp. Toplamda 356 Milyonluk içme suyu potansiyelimiz var. Yuvacık barajı yüzde 81, Namazgah barajı yüzde 54 doluluk oranına sahip. Bu yılki ödeneğimiz 7 Milyon. Bunun 4 Milyonu harcandı. Yüzde 53 gerçekleşmemiz bulunmaktadır. 2020 yılı yatırım programımızda bir baraj, bir gölge2 gölet sulaması, 1 isale hattı, 1 arıtma tesisi, 1 taşkın koruma toplamda 11 adet işimiz bulunmakta. 364 Bin 273 TL harcanacak bu işlere” dedi.
TURAN TOPLULAŞTIRMALARI SORDU
Tazegül, “Kandıra Safalı göletimiz 2019’da tamamlandı. Dilovası taşkın koruma işimiz tamamlandı. Dere yatağı içi temizliği kaldı. Bölge müdürlüğümüzce kendi atölyemizde sulamayla ilgili vanalar yapılıyor. Su sayaçlarının takılması için kendi imkanlarımızla yapıp sulama birliğine verdik” dedi. Kandıra Belediye başkanı Adnan Turan, ilçedeki mahalleler için toplulaştırmadaki son durumu sordu. Tazegül, “Ekiplerimiz arazide incelemeler yapıyor. Haritalar çıktıktan sonra ihaleye çıkacak. Yılsonu ya da önümüzdeki yıl toplulaştırma ihalesi yapılacak” dedi.
ÇOLAK: ÖDENEĞİMİZ 117 MİLYON OLDU
Karayolları 1. Bölge Müdürü Turgay Çolak, Kocaeli’deki yol ağımız 499 km’dir. Yüzde 58’si bölünmüş yoldur. İlimizde 14 adet işimiz bulunuyor. 2020 sene başı ödeneğimiz 25 Milyon TL iken ek ödeneklerle 117 Milyona çıkarılmıştır. Kocaeli Şehir Hastanesi bağlantı yolları önemli bir projemiz. Toplamda 894 metre olan 13 adet köprümüz bulunuyor. İkinci önemli projemiz, D-100 İstanbul Gebze yönündeki muhtelif kavşaklar (4 adet) yapılacak. Çalışmalar tamamlandı” ifadelerini kullandı.
VALİ YAVUZ‘DAN KANDIRA YOLU TALİMATI
İzmit Kandıra Kaynarca yolu ile ilgili konuşan Vali Yavuz, “Buradan 60 Bin aracın geçtiğiniz düşünürsek çok ciddi bir insan hareketliliğinden bahsedebiliriz. O yüzden burası bizim için çok önemli Kocaeli’yi bilim sanayi şehri olarak tanımlarken diğer taraftan bu şehre yeşil çevre turizm farklı bir bakış açısı kazandırabilmeliyiz. Özellikle yüksek eğitimli kesimin keyifle yaşayabileceği bir Kocaeli inşa etmek çok kıymetli. Çünkü yeşile bu kadar kolay ulaşabilmek çok kolay değil Kocaeli’deki gibi ulaşımın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bu şehre hizmet sektörüne daha fazla katkı sunmalıyız. Kandıra yolu bizim için önemli süratle çalışmaları artırmamız lazım. Ciddi kuyruklar var. Bunu azaltabilmemiz için neler yapacağımızı sizinle konuşalım” dedi.
KKUZEY MARMARA OTOYOLU NE DURUMDA?
Kuzey Marmara otoyolu hakkında da bilgi veren Turgay Çolak, “112 kilometrelik kısmında 21 adet kavşak, 5 adet tünel, 14 viyadük, 34 köprü 37 üst geçit köprü bulunmakta. Burada önceliğimiz İzmit doğuya kadar olan tem bağlantısını bu yıl içinde yapmak daha sonra Akyazı’ya kadar 112 kilometrelik hattını tamamlayarak bu sene sonu ya da yılbaşında Kuzey Marmara Otoyolu’nu bitirmek” dedi.
‘ESKİ TÜRKİYE’DE KÖPRÜLER 3 YILDA YAPILIRDI’
Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan Ağva yolunu sordu. Bu sırada konuşan Vali Yavuz, “Eski Türkiye’de işimi iyi yapan arkadaşlarımızın moralini yüksek tutmak gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti, bilimsel ve teknolojik olarak dünyayla yarışır bir seviyede. Hatta birçok alanda onun üzerinde. Başta cum hükümetimizi ve teknik ekibimizi kutlamak gerekiyor. 16 günde bir köprü yapmak kolay değil” dedi. Turgay Çolak ise TEM üzerindeki köprümüzü 16 günde tamamladık. Şile-Ağva kaynarca yolumuzu 127 km’dir. İstanbul’dan başladık Şile’ye kadar geldik. Ağva ile Kandıra arasındaki henüz bir çalışmamız yok, projelerin uygulaması devam ediyor. İlk proje İzmit-Kandıra arasındaydı. Daha sonra proje genişleyince hemen ihaleyi yaptık” dedi.
ŞAYİR: DİLİSKELESİ YOĞUNLUĞU KALDIRMIYOR
Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir de toplantıda söz alarak “12 limanın kesiştiği nokta Diliskelesi. Büyük yağışlarda su birikintileri oluyor. 15 Bin nüfuslu bir mahalleyle iletişim kesiliyor. Mevcut bölgedeki limanlar da kapasitesini sürekli artırıyor. Birkaç yıl sonra o yol yoğunluğu kaldıramayacak. Diliskelesi Muallimköy bağlantı yoluyla trafiği rahatlatmış oluruz” dedi. Turgay Çolak söz alarak “Drenajla ilgili çalışmayı yapıyoruz. Bayramdan sonra başlayacağız” dedi.
DLH MÜDÜRÜ MARMARAY’I ANLATTI
DLH Marmaray Bölge Müdürü Doç. Dr. Nurdan Memişoğlu Apaydın, “Darıca sahilinde başlıyoruz. 11 tane istasyonumuz var. Darıca sahildi Gebze OSB’ye kadar bağlamış olacağız. Darıca Cumhuriyet Meydanı, Farabi Devlet Hastanesi, Fatih Devlet Hastanesi, Gebze Kent Meydanı ve adliye istasyonları önemli istasyonlarımız. İSU ve yerel belediyelerden büyük destek gördük. Mobilizasyon çalışmalarımızı ne kadar hızlandırırsak projeleri o kadar hızlı tamamlarız” diyerek istasyonlardaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
BAŞ CAMİ BAYRAM NAMAZINA YETİŞECEK
Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdür Vekili Necmettin Acar, “249 Milyon 594 Bin TL proje tutarımız var. Fiziki olarak devam eden işlerimizin ilerlememiz yüzde 72’dir. Yarımca Köseköy arası konvensiyonel hat sistemleri yapım işinin tutarı 21 Milyon 170 Bin TL’dir” diye konuştu. Ardından söz alan Vali Yavuz, katılımcılara “Birbirimizle görüşürken önce birebir konuları konuşmak çok önemli. Çözemediğimiz konular olduğu için bu toplantıları yapıyoruz. Sizlerden ricam önce kendi aranızda projelerle ilgili görüşmeniz” dedi. Ardından kürsüye gelen Vakıflar İstanbul 2. Bölge Müdürü Musa Akdeniz, Bu yıl restorasyonu tamamlanan Karamürsel Karabali Cami’ye 1 Milyon 334 Bin TL harcanmıştır. Urgancı Mehmet Çelebi (Çınarlı Baç) Cami’yi Ağustos ayında tamamlıyoruz. İnşallah Kurban bayramında cemaate açacağız. Pertev Paşa Cami’de yıl sonuna yetişmezse eğer önümüzdeki yıl tamamlanacak” dedi.
‘MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ ÖNEMLİ’
Gebze’de yer alan Mimar Sinan Köprüsü ile ilgili konuşan Vali Seddar Yavuz, “Mimar Sinan Köprüsü önemli. Onu takip edelim. Etrafında geçen dere yatağının temizliği ve dizaynı ile ilgili talimat vermiştim. 2 vali yardımcımız takip ediyor ecdadımızdan kalan tarihi eserlerin bizden sonraki kuşaklara aktarılması fevkalade önemli. Tarihsel değerlerine göre korunması vazifemiz. Bu konuyu bölge müdürleri de buradayken değerlendirirseniz çok sevinirim” ifadelerini kullandı.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar