Primi Ödenmeyen Eyt’liler Ne Yapacak?
SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, sigortalı olup da primi ödenmeyen EYT’lilerin mutlaka SGK’ya başvuruda bulunması gerektiğini belirtti.
SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, sigortalı olup da primi ödenmeyen EYT’lilerin mutlaka SGK’ya başvuruda bulunması gerektiğini belirtti. Ünlü, bu kişilerin iş mahkemelerine hizmet tespit davası da açabileceğini belirtti
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’nin olması ve EYT’lilerin son durumu hakkında konuştu. Ünlü, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla taban aylığımız 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Resmi Gazete’de yayınlamasına müteakip o tarihten itibaren emeklilerin maaşı artmış olacak” dedi. Çalıştığı halde primleri ödenmeyenlerin hangi yolu izleyeceğini de izah eden Ünlü, “Kayıt dışı çalışanlar diye tespit etiğimiz bir kişi sigorta başlangıcı malullük, yaşlılık, ölüm sigortasına tabi çalıştığı gün sigortalı olduğu gündür. Vatandaşların işe giriş bildirgesi verildiği halde malullük, yaşlılık, ölüm sigortasına bildirim yapılmadığı için sigortalı olarak sayılmıyorlar. Bunlar kayıt dışı, sigortasız çalışmış oluyor. Bu tür sigortalılarımız iş mahkemelerine hizmet tespit davası açabiliyor ancak haklarını aramaları için mutlaka bize başvurmaları gerekiyor” dedi.
‘HİZMET TESPİT DAVASI AÇILIYOR’
Açıklamalarını sürdüren İl Müdürü İsmail Ünlü, “Geçmiş dönemde çalıştığını iddia eden sigortalımız ben bu dönemde şu iş yerinde şu tarihte çalıştım ama benim sigortam yatırılmadı deyip bize bildirecek. Biz konuyu denetim elemanlarımız vasıtasıyla incelemeye alacağız. Bunu tespit edemezsek çalıştığını iddia ettiği yılsonundan itibaren 5 yıl içerisinde iş mahkemelerine hizmet tespit davası açarak kararda belirtilen süre ile sigortalı olmasını sağlayacağız. Eğer bu dönem 1999 öncesiyse EYT kapsamına girecek, yaş şartı kalkacak ve diğer şartları da doldurması halinde EYT kapsamında emekli olabilecek. Ödenmeye primleri de mahkeme kararıyla işverenden talep edebileceğiz” şeklinde konuştu.
‘5 YILLIK ZAMAN AŞIMI ÖNEMLİ’
EYT’ye hak kazanmış, primleri ödenmemiş mağdur vatandaşların mutlaka SGK’ya başvurmaları gerektiğinin altını çizen Ünlü, “Benim sigortam yapılmamış benim bildirimim yapılmamış diyen vatandaşlarımız önce bize gelecek başvuru yapacak veya 170 çağrı merkezimizi arayacak. CİMER üzerinden de başvuru yapabilir. Vatandaşlar, bu adımlardan birini yapmaları halinde zaman aşımını da dikkate alarak işlemleri yapılıyor. Eğer sigortalının işe giriş bildirgesi varsa belge zaman aşımını doldurduğu için her zaman dava açılabilir. Ama vatandaşın elinde herhangi resmi bir belge yoksa 5 yıllık zaman aşımından dolayı maalesef başvurusu mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır. Aktif çalışan sigorta girişi olan ancak primi ödenmeyenler SGK merkezlerine başvurabilir” dedi.
HANGİ BORÇLAR NE KADAR SİLİNİYOR?
Kamuoyunda af olarak bilinen yapılandırma hakkında da konuşan Ünlü, “2022 yılı sonuna kadar olan borçlar yasa kapsamına girdi. 2 bin TL’nin altında olan borçlar otomatikman siliniyor. 31.12.2022 ve önceki döneme ait sigorta primi, idari para cezası vb. borcu bulunan vatandaşlar yapılandırmadan mutlaka yararlansın. İşverenlerimiz başvurularını e-sigorta üzerinden yapabiliyor. Sigortalılarımız ise e-devlet üzerinden yapabiliyor. Durumu hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız da tüm ilçelerdeki birimlerimize başvurup bilgi alabilir. 48 aya kadar vade yapılabiliyor. Prim borcunda asıl borç silinmezken idari para cezalarında yapılandırma kapsamında borcun yüzde 50’si siliniyor. Peşin ödemelerde af kapsamına giren kısım yüzde 90’a tekabül ediyor. İdari para cezalarında asıl borcun yüzde 50’si silinirken prim ve diğer alacaklarda ise asıl borç sabit kalıyor” dedi.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar





