El İnsaf, El Vicdan, Edep Yahu !
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız ev sahibi ile sıkıntı yaşayan kiracı bir vatandaş ile yaptığı görüşmeyi mikrofonlar önünde anlattı. Kiracı vatandaşın ev sahibinin “kendisini çok sıkıştırdığını 2500 TL olan kirayı 7.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız ev sahibi ile sıkıntı yaşayan kiracı bir vatandaş ile yaptığı görüşmeyi mikrofonlar önünde anlattı.
Kiracı vatandaşın ev sahibinin “kendisini çok sıkıştırdığını 2500 TL olan kirayı 7.500 TL'ye çıkardığını, ev sahibinin kendisine ya verirsin ya çıkarsın “dediğini ifade etti. Cumhurbaşkanımız da konuşmasında herhalde o evsahibi de dinliyordur diyerek ev sahibine 2.500.TL'den 7.500. TL' ye çıkartılan kira için el insaf, el vicdan dedi.
***
Son üç yılda iğneden ipliğe muazzam fiyat artışları oldu.Tabiri caiz ise herşeye zam geldi, gelmeye devam ediyor.İnsanın en temel ihtiyacı başını sokacak bir ev ile yaşamını devam etirebilmek için karnını doyurmaktır. Gayrimenkul işiyle uğraştığım için iyi biliyorum, son iki yılda özellikle satılık ve kiralık konut fiyatlarında nerdeyse % 300' e yaklaşan fiyat artışları oldu. Konuta erişmek zorlaştı.Kiralık daire fiyatları aldı başını gidiyor.Hükümet bu artışları bir nebze önlemek için konutlarda % 25 zam oranı ile kira artışlarını sınırladı. % 25 artış oranı kiracıların hoşuna gitsede ev sahipleri bundan pek memnun olmadılar. Kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkiler bozuldu. Haberlerde ev sahibi kiracı kavgası ile sonu cinayetle biten haberleri sıkça izlemeye başladık.
***
Hepimiz sonuçta nihayi tüketiciyiz. Ev satın almayı veya kiralamayı düşünüyorsunuz ,temel beslenme ve giyim ihtiyaçlarımızı gidermek için alışveriş yapmak durumunundasınız.Gün geçmiyor satın almayı veya kiralamayı düşündüğümüz bir konutun fiyatının bir hafta sonra arttığını görüyorsunuz.Keza Bakkal,market,kasap vb.gibi temel ihtiyaç maddelerinde ki artışlarda esnaf etiket değiştirmeye maalesef yetişemiyor. Aşırı fiyat artışlarından muzdarip olmayan kimse yoktur. Hal böyleyken tamam diyeceksiniz akaryakıta, asgari ücretlere her şeye zam geliyo,r maliyetler artıyor diyebilirsininiz. Bunda da haklı olabilirsiniz.Ben bu yazımda maliyet artışlarının dışında aşırı kar hırsı ve tamahkarlık yapan bir takım kişi ve kuruluşların yaptıklarından ve tüketici olarak bizim neler yapmamız gerektiğinden bahsedeceğim.
***
Özellikle son zamanlarda zincir marketlerde raf ve kasa fiyatları arasında farklılıklar oluşmaktadır.Vatandaş ile işletmeci arasında bu yüzden sorunlar yaşanmaktadır. Aldığınız ürünleri ödemesini yaparken raf ve kasa fiyatlarını kotrol etmenizde fayda var. Aldığınız bir ürünün kasada farklı fiyatlarla karşınıza çıkması halinde raf fiyatının geçerli olduğunu hatırdan çıkartmayın. Şayet satıcı kasa fiyatından ödeme yapmanızı isterse Tüketiciyi Koruma Kanununa göre raftaki fiyatın geçerli olduğunu işletmeciye hatırlatarak raf fiyatından ödemeyi yapıp ürünüzü alınız. İşletmeci kasa fiyatından ödeme almak isterse raftaki etiketin fotoğrafını çekin ilgili yerlere aşağıdaki belirtiğim yerlere şikayet edin.
***
Eğer ürün değilde , bir hizmet satın alıyorsanız misal yemek yediniz,pasta ve ya çikolata aldınız, Esnaf Odalarının açıkta ve görünür yerde olması gereken etiket ve tarifelerinin işletmede olup olmadığını kontrol edin.Açıkta ve görünür yerde olması gereken Bu tarifedeki ücretler KDV dahil olup azami fiyatları gösterdiğini unutmayın.Şayet işletme sizden tarifedeki belirlenmiş ücretten fazla bir ücret talep ederse işletmeyi İlgili Esnaf Odasına, Belediye Zabıtasına ve İl Ticaret Müdürlüğü'ne yazılı veya çağrı merkezleri aracılığı ile şikayet edin.. Kocaeli İli için Büyükşehir Belediyesi Alo 153, İzmit Belediyesi 0 262 3180000, Ticaret Bakanlığına ait Alo 175 Tüketci Danışama Hattını ve en sağlamı E-Devletten Fiyat Artışı Şikayet Bildirim Formunu doldurup şikayet oluşturun derim.
***
Devletin her şeye yetişmesini beklememeliyiz. Bilinçli tüketici olacağız , elimizi taşın altına sokacağız. İlimizde Ticaret Müdürlüğü'nün yaklaşık 40 personeli mevcut, bu az sayıdaki personel ile rutin bürokratik iş ve işlemleri ifa ederken, bir yandan da haksız fiyat artışları konusunda denetim yapmaya çalıştığını , bununda ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum. O halde ne yapacağız vatandaş olarak bir nevi 'FAHRİ TİCARET MÜFETTİŞİ' gibi Devletimize yardımcı olacağız. Fırsatçı ve haksız kazanç sağlıyan kişi ve kuruluşları yetkili kurumlara bildireceğiz. Ticaret Müdürlüğü ve Sadece Belediyeler yasal olarak bu etiket ve fiyat denetimlerinden sorumlu değildir.
***
Esnaf Odalarının da bu konuda yükümlülükleri vardır. 5362 Sayılı Esnaf Meslek Kuruluş Kanunu fiyatlar ve tarifeleri belirleme yetkisini Esnaf Odalarına vermiş ve Esnafın Tarifelere uyup uymadığını denetleme görevini de yine İlgili Esnaf Odalarına yasayla zorunlu kılmıştır. Fiyat artışlarını denetimini sadece Ticaret Müdürlüklerine ve Belediye bırakmak ve sadece onların denetim yapmalarını beklemek biraz insafsızlık olur. Yasa belli Odalar Hizmet tarifelerini belirliyor, üyelerine veriyor, bundan bir gelirde elde ediyor. O zaman belirlediği tarifeye esnafının uyup uymadığını denetlemelidirler ki kuruluş amaçlarına uygun faaliyet göstermiş olsunlar.
***
Fiyat artışları, etiketler ve gramajlar, Tarifeler ile ilgili Ticaret Bakanlığı ve Belediyeler çalışma yaparken bugüne kadar Esnaf Odalarının üyelerine ücret karşılığı verdiği hizmet tarifelerine uyup uymadıklarını ve nedense denetlediklerine fazlaca tanık olmuyoruz. Halbuki 5362 sayılı Esnaf Meslek Kuruluş Kanunu Esnaf Odalarına Tarifelerin Denetimi konusunda zorunluluk getirmiştir. Esnaf Odaları kanuna ve yönetmeliğe göre tarifeleri belirlemek, üyelerine dağıtmak ,üyelerinin de bu tarifeleri uygulayıp uygulamadıklarını denetlemek uygulamayanlara cezai işlem uygulamak zorundadırlar.
***
31.10.2023 itibari ile ülkemizde 2994 Esnaf odası, 82 Birlik, 13 Federasyon, 1 Konfederasyon vardır.Ülke genelinde 2.441.000 İş Yeri, 2.227.000 da esnaf mevcuttur. Kocaeli Vilayetinde 51 Esnaf Meslek Odası,1 Esnaf Odaları Birliği, 50.406 İş Yeri, 42.741 Esnaf vardır. 5.362 sayılı Yasaya göre yöneticilerin brüt asgari ücret üzerinden azımsanamayacak kadar ciddi net aylık ücret ve huzur hakkı alan bu oda yönetimleri ,çarşı pazar alev alev yanarken üzerlerine düşen görevi yapmak zorundadırlar. Bu Esnaf Odalarının Görevleri sadece aidat toplamak, tarife belirlemek ,tarife satmak değildir.
***
Bugüne kadar hangi iş yerini veya üyesinin tarifelere uyup uymadığını denetlemiştir. Fahiş fiyatla ve tarife üstünde Ürün satan ve hizmet üreten hangi esnafa ne gibi bir işlem yapılmıştır. 5362 sayılı yasa ve bu yasaya göre çıkartılan yönetmelikle odalara üyelerinin tarifedeki fiyatlara ve gramajlara uyup uymadıklarını denetlemek gibi bir görevi vardır. Bu hükümlere rağmen Esnaf Odalarının sahada esnafını denetlemeye çok da istekli olmadıklarını hepimiz biliyoruz. Neden diye soracak olursanız üyesini denetleyen ve ceza yazan yönetim bir daha ki seçimde oy alamaz. Bu nedenle Türkiye de maalesef Odalarda ve üst Yönetimlerde oligarşik yapılanmalar (Mutlu Azınlık) mevcuttur. Esnaf Odaları ve üst yapılanmaların bu Oligarşik yapılandırmalardan bir an önce kurtulması gerekmektedir.
***
Sonuç olarak Artan fiyat artışları karşısında Esnaf Odaları da elini taşın altına sokmalı, yasal görevlerini eksiksiz yerine getirmelidir. Aksi halde Bu Esnaf Odaları aidat toplayan, tarife bastırıp, tarifesini üyelerine para karşılığı satan, belirlediği ve üyelerine sattığı tarifeleri denetlemeyen göstermelik bir kurum olmaktan öteye geçemezler.
Selam ve Saygılarımla.
Bu Haberi Beğendin Mi?
13 kişiden 13 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar