Çuhadar: Kent Planlamasını Mimar Ve Mühendisler Yapmalı
Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Abdurrahman Çuhadar kentsel dönüşüm hakkında yaptığı sunumda riskli alan ilan edilmiş alanların planlamasını ve al…

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Abdurrahman Çuhadar kentsel dönüşüm hakkında yaptığı sunumda riskli alan ilan edilmiş alanların planlamasını ve alanların müteahhitliğini Kocaeli Ticaret Odası’na kayıtlı mimar ve mühendisler tarafından yapılmasını gerektiğini söyledi.
Kocaeli Ticaret Odası’nın Ocak ayı meclis toplantısında sunum yapan Yönetim kurulu üyesi İnşaat Mühendisi Abdurrahman Çuhadar, kentsel dönüşüm ve Kocaeli’de deprem gerçeğini anlattı. Çuhadar, “Önlem alarak 17 Ağustos’ların ‘kaderi’ni de ‘kederi’ni de değiştirebileceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” dedi.
‘ZARARLARI EN AZA İNDİRMEYİ AMAÇLIYOR’
Kentsel dönüşümÜn son yıllarda oldukça fazla duyduğumuz bir kavram olduğunu ifade eden Çuhadar, “Kentsel dönüşümle; kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor. 1999 depreminde yaşadığımız acıları bir daha yaşanmaması için Kocaeli Ticaret Odası’na ve kentimizin bütün sivil toplum kuruluşlarının üzerine büyük sorumluluklar düşüyor. Yaşam alanı riskli alan ilan edilmiş vatandaş, riskli alanın sınırlarından sorumlu belediye ve bu riskli alanı dönüştürecek olan yapacak olan yüklenicidir. Kentsel dönüşümün ilk etki alanında olan vatandaşlar; yaşadığı alan riskli alan ilan edildiğinden çok fazla itiraz hakkı olmayıp güven duyacağı adımlar atılmasını bekleyen, karşısında çok iyi bir yüklenici olsa da bir şekilde devlet güvencesi isteyen taraftır.
‘SEKTÖR ANALİZ EDİLMELİ’
Çuhadar şöyle devam etti: “Belediyelerin görevi; riskli alanları ilan edilmiş yer ve yerlerin planlamasını doğru yaparak, kamumun, vatandaşın ve yüklenicinin menfaatini korumak, vatandaş ile yüklenici arasında köprü kurmak, sulh ortamında kaliteli yaşam alanları inşa edilmesine aracılık etmektir. Yüklenici tarafın sorumluluğu ise; hem madden, hem manen büyük zorunluluklar doğurmaktadır. Kentsel dönüşümün başka bir karşılığı inşaat sektörü demektir. İnşaat sektörünün de içinde bulunduğu durumu doğru analiz etmeden üretilen çözümlerin gerçekçi olmayacağını düşünmekteyiz. Bunun için öncelikle dönüşümü gerçekleştirecek olan müteahhit kavramı tam olarak tanımlanmalıdır.”
‘RİSKLİ ALAN DAHA FAZLA’
Yasalarımızda müteahhitlik kavramının tam olarak tanımlanmadığını ifade eden Çuhadar, Geride bıraktığımız 2018 yılı içerisinde müteahhit kavramının tanımlanması adına çok ciddi çalışmalar yapıldığını hatta sona yaklaşıldığını görmekteyiz. Vatandaş, belediye ve müteahhit olmak üzere üçlü sac ayağı olarak kurgulanmasını arzu ettiğimiz yaklaşımda, ana ayağı oluşturan müteahhitlerin nitelikleri ve şartlarının açıkça belirlenmesi, vatandaşları mağdur edebilecek unsurların tamamen ve eşitlik ilkesiyle ortadan kaldırılmasıdır. Yapabilme kriterleri, yapı özellikleri, müteahhitlerin ekonomik yapıları dikkate alınarak belirlenmeli, olası mağduriyetler yaşanmadan önlenebilmelidir. Daha önceleri riskli alan ilan edilen İzmit Cedit Mahallesi’nin bir kısmının yanına, Veli Ahmet ve Hızır Reis mahalleleri de eklenmiştir. Ancak bunların yetersiz olduğu kanaatindeyiz” dedi.
‘YENİDOĞAN VE CEDİT DE RİSKLİ’
Çuhadar, “Bu mahallere ilave, çarpık yapılaşmaları ve düzensiz kentleşme yapılmış Gültepe, Yenidoğan ve Cedit Mahallesi’nin kalan kısmı da riskli alan olarak ilan edilmeli ve yeniden planlanmalıdır. Bunların yanı sıra plansız yapılaşmış olan Tavşantepe Mahallesi de riskli alan ilan edilmeli ve bütün bu mahalleler yeniden planlanmalıdır. Riskli alan ilan edilmiş alanların planlaması; Kocaeli Ticaret Odası’na kayıtlı merkezi Kocaeli’nde olan, şehir plancı arkadaşlarımız tarafından planlanmalı Riskli alan ilan edilmiş alanların projelendirilmesi; Kocaeli Ticaret Odası’na kayıtlı merkezi Kocaeli’nde olan, mimar ve mühendis arkadaşlarımız tarafından yapılmalı Riskli alan ilan edilmiş alanların müteahhitliği; Kocaeli Ticaret Odası’na kayıtlı merkezi Kocaeli’nde olan müteahhit arkadaşlarımız tarafından yapılmalı” ifadelerini kullandı.
’DEPREMİ ÖNLEYEBİLİRİZ’
Çuhadar son olarak “Şehir plancı, mühendis ve mimar arkadaşlarımız bu çalışmaları yapacak kalite ve bilgi düzeylerine sahip olmasının yanında, müteahhitlerimiz de bu yapıları yıkıp yeniden yapacak kalite yeterliliğe sahiptir. Bu noktada gerek merkezi hükümet, gerek mahalli belediyeler ile işbirliği içerisinde kentimizin yapı kalitesini arttırmamızın mümkün olduğunu bir kez daha ifade ediyor, el birliğiyle 17 Ağustos’ların ‘kaderi’ni de ‘kederi’ni de değiştirebileceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” diyerek sunumunu tamamladı.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar