Ahilik Haftası İzmit Sokaklarında Etkinliklerle Kutlandı
19-24 Eylül Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları kapsamında Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Merkez Bankası'ndan Kent Meydanı'na doğru kortej eşliğinde yürüdü. Esnaflar, uzmanlık alanlarını yansıtan objeler ve görüntülerle yürüdü.

19-24 Eylül Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları kapsamında Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Merkez Bankası'ndan Kent Meydanı'na doğru kortej eşliğinde yürüdü. Esnaflar, uzmanlık alanlarını yansıtan objeler ve görüntülerle yürüdü. Teraziler Odası diktiği gelinliği Cumhuriyet Meydanı'nda sergilerken Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü de ezgilerini kortej eşliğinde seslendirdi.
Ahilik kültürünün öğrencilere de empoze edilmesi adına meslek lisesi öğrencileri de kortej de hazır bulundu. Kent Meydanı'na gelen KESOB Başkanı Kadir Durmuş, birlik yönetimi, oda başkanları ve yönetimlerine; Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Zeren, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sinan Taş, İl Müftüsü Sinan Cihan, İl Müdür Vekili Sultan Kurbanoğlu, KOÜ İletişim Fakültesi Öğretim İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sinan Taş, Görevlisi Tümay Mercan ve esnaflar eşlik etti. Mehteran Bölüğünün ezgilerini burada da seslendirmesinin ardından Halk Eğitim Merkezinin hatırladığı halk oyunları gösterisi de izleyenleri büyüledi. Oda yönetimleri meydanda meslek alanlarını yansıtan ürünleri sergilerken ortaya renkli görüntüler çıktı. Pazarcılar Odası meyvesini sebebini sergilerken Fırıncılar Odası da ekmek çeşitleri ile stantları süsledi. Programda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
KURBANOĞLU: TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Kur'an tilavetinin ardından söz alan Ticaret İl Müdür Vekili Sultan Kurbanoğlu, "Ahilik Türk İslam kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu Kültür, insanlar arasında kardeşliği, dürüstlüğü vurgulayan değerler sisteminin bütünü, çırakların yetiştirilmesi, haksız rekabetin önlenmesi, ticari faaliyetlerin dürüst bir şekilde yürütülmesine büyük önem verir. Bu hafta çerçevesinde ahiliğin değerleri ve kültürü hakkında farkındalık yaratmak ve insanlar arasında dayanışmayı artırmak hedeflenmektedir. Ahilik ticaretle ahlakı buluşturan medeniyetin adıdır. İnsanların birbirine saygı duyması dürüstlük ve çalışkanlık gibi değerleri temsil eder. Bu yıl 36.sı düzenlenen Ahilik Haftanız kutluyor ve herkesi sevgi, saygı ile selamlıyorum" dedi.
DURMUŞ: FAKİRİ GÖZETEN YOKSULU BARINDIRAN
KESOB Başkanı Kadir Durmuş, "Ahilik; Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurulup şekilendirildiği ve birçok alanda bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine ışık tutabilecek düzeydedir. Ahi kardeş, arkadaş yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarların iş teşkilatı manasını taşımaktadır. Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardımseverliğin uyumlu bir birleşimi olarak bu birlik bugünkü esnaf ve sanatkarlar teşkilatının temelini oluşturur" dedi.
'BU AHLAK CİHAN DEVLETİNİN TEMELIDIR
Ahilik kültürünün temeli ve birleştirici gücünden de bahseden Başkan Durmuş, "Anadolu' da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Dil, din, irk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla insanlara barış ve huzur içinde, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. Bu anlayış ile büyük bir imparatorluğun temelleri atılmış ve Osmanlı'nın Cihan Devleti olarak yüzyıllar boyunca ayakta kalmasını sağlamıştır" ifadelerini kullandı.
'BİRLİK VE BERABERLİĞİ TESİS ETMİŞTİR'
Konuşmasını sürdüren Başkan Durmuş, "Meslek örgütü olmasının yanında bir terbiye ocağıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu' da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir. Ahilik, insanların her yönde yetişmesini sağlayan mesleki bir 'Ahlak Mektebi'dir. Her şartta devletinin ve milletinin yanında olan, ülkesinin kalkınması ve ilerlemesi için üretmeye ve çalışmaya devam eden tüm esnaf ve sanatkarlarımızın bu vesile ile Ahilik Haftasını kutuluyorum. Konuşmamı Ahi Evran'in yine güzel sözlerinden biri ile bitirmek isterim; Hak ile sabır dileyip Bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" diye konuştu.
SOYDABAŞ: KAYTARMAYI SEVEN TOPLUM OLDUK
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş ise "Ahilik kriterlerinin tamamı Kur'an ve sünnet çerçevesinde erdemli insanlarda bulunması gereken özellikleri anlatıyor aslında. 99 depreminden sonra bir mimar olarak bu kadar bina neden yıkıldı bu kadr can neden gitti diye düşündüm. Projelendirmede bir sıkıntı yok. İmalatta da bir sıkıntı yok. İş alanında sıkıntı yok. Ama ben mimar olarak inşaatımı kontrol etmedim, usta 2 demir koymamayı kar saydı, projeyi çizdiren vatandaş da en ucuz iş yapan mimara proje çizdirdi. Bir klozete verdiği parayı projeye vermedi. Belki işimizde kaytarmayı seven bir toplum olduk kazancımıza haram katılmasını önemsemeyen bir toplum olduk" diyerek konuşmasını tamamladı.
ÇALIK: BATI'DAN İYİ İŞLER YAPIYORUZ
Vali Yardımcısı Ekrem Çalık yaptığı konuşmada "Ahilik; çok güzel bir değerler manzumesidir. Orta Asya'da İslamla buluşmamız döneminde Türklerin şehir kültürünü benimsemesiyle üretimle ortaya çıkan degerler manzumesidir. Meslek mensuplarının kendi denetimlerini kendilerinin yapmasıdır. Pabucu dama atmak diye bir deyim vardı o dönemde. Lonca teşkilatı işini hile ile yapan, markasını bozan esnafın pabucunu dama atar kapısına kilit vururmuş. Böylece o esnaftan kimse alışveriş yapmazmış. Günümüzde Ahilik kültürünü yaşatma çabasını hayranlıkla izliyoruz. Çoğu anda Batı'dan iyi işler yapıyoruz. Kayseri'de Pierre Cardin markasının üretiminin yapıldığını gördüm. Bursa'da en iyi kumaşlar üretiliyor. Medeniyet denen şey islam kültüründe vardır Batı hala yüzbinlerce insanın kanını döken ülkeler demektir" diyerek esnafın Ahilik Haftasını kutladı.Konuşmaların ardından Kocaeli Lokantacılar Odası Başkanı İhan Haftacı'ya plaketini Vali Yardımcısı Ekrem Çalık takdim etti. Yılın kalfası ise Kamil Nazlı oldu. Nazlı'ya plaketini Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Soydabaş takdim etti. Yılın çırağı ise Yaser Turan oldu. Turan'a plaketini KESOB Başkanı Kadir Durmuş takdim etti. Akabinde şed kuşatması yapıldı.
ÖĞRENCİLERDE DESTEK VERDİ
Ahilik haftası kutlamalarına Nuh Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri de katılarak destek verdi. Okul müdürü Ahmet Süleyman Toktaş’ın liderliğinde moda tasarım bölüm şefi Öznur Özden Cirit çocuk gelişimi alanı bölüm şefi Ümmühan Süer teknik müdür yardımcısı Merve Yılmaz ve koordinatör müdür yardımcısı Nurdane Mülkem katılım sağladılar. Organizatörlüğünü Sosyal işlerden sorumlu müdür yardımcısı Belma Polat üslendi. 12 öğrencinin de katıldığı Ahilik şenliklikleri öğrencilerin Ahilik kültürünün yaşatılması adına yararlı oldu.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar